Braet behaalde recent nog een diploma ‘Gender en Diversiteit’ en dit boek is een deel van haar masterproef. Tijdens een studiedag over pornografie en seksuele vrijheid leerde ze de vzw Aditi kennen. “Aditi vzw wil seksualiteit bespreekbaar maken bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en bij oudere, kwetsbare mensen. Ze willen er ook voor zorgen dat die mensen aan een seksuele zorgverlener kunnen geraken. Ik was onmiddellijk geboeid door het thema.” Die ontmoeting en wat ze leerde in het keuzevak ‘Disability Studies’ deden het idee rijpen om een fotografische reeks te maken rond seksualiteit bij vrouwen met een beperking.
Woord en beeld als evenwaardige partners
LIJF-elijk ANDERS bevat naast beelden ook tekst. Die tekst bestaat uit quotes van de gefotografeerde vrouwen, gedichten, korte verhalen, stukjes uit gesprekken en twee essays van de hand van de auteur. De relatie tussen tekst en beeld is belangrijk voor Braet omdat ze elkaars interpretatie en betekenis kunnen veranderen. “Ik ben vertrokken vanuit de beeldtaal. Het beeld is wat mij betreft evenwaardig aan de taal. Toch worden beelden vaak nog beschouwd als ondergeschikt aan het woord of als louter illustratief.”
“Een eerste laag in het boek bestaat uit het beeld, zonder de tekst. Als je enkel de beelden bekijkt zonder duiding, dan geef je er een eigen betekenis aan op basis van facetten van jezelf. De quotes die erbij staan, vormen de tweede laag en vertellen iets meer over de vrouw in het beeld, ze hebben een invloed op die eerste interpretatie en omgekeerd.” De twee essays in het laatste deel van het boek vullen het eerste deel aan en verduidelijken de visie en de standpunten van waaruit Hilde Braet voor haar fotografische werk vertrekt.
Barrières overwinnen
De zoektocht naar modellen met een beperking bleek een stuk moeilijker dan gedacht. “We zitten hier eigenlijk met drie taboes samen: seksualiteit, seksualiteit bij vrouwen en seksualiteit bij vrouwen met een beperking”, vertelt Braet. “Zeker dat laatste is een heel gevoelig thema. We denken allemaal wel dat we veel opener geworden zijn als het gaat over seksualiteit, maar dat is eigenlijk niet waar. Er is zelfs een nieuwe preutsheid in onze maatschappij geslopen.”
Werken met mensen uit kwetsbare groepen vraagt om tact, empathie en veel respect. “Je werkt met kwetsbare mensen, je moet die met zorg behandelen, vind ik. Ik heb eerst een brief opgesteld waarin ik mijn project toelichtte en uitlegde wat ik wilde doen”, verduidelijkt Braet haar werkproces. “Het was een soort wervingsbrief die onder andere in Libelle verscheen en die ik deelde met vriendinnen. Ik deed ook een oproep via Facebook. De vrouwen die reageerden op mijn oproep heb ik dan gecontacteerd. Tijdens dat gesprek legde ik nogmaals uit wat de bedoeling was en nodigde ik hen uit om naar de studio te komen. Daarbij vroeg ik hen ook om iets mee te brengen, een voorwerp, kledij… Iets wat belangrijk was in hun erotische beleving.”