© Katumba Badru Sultan

Robocop in Oeganda

Saddam Hussein, Vladimir Poetin en Osama bin Laden gekleefd op het gespierd lichaam van actiehelden uit Hollywood. Voor nog geen 20 cent kan je in Nasser Road - een even bekende als beruchte straat in het hart van Kampala, Oeganda - politieke posters op de kop tikken. Het drukwerk spreekt tot de verbeelding. Maar wie zich blindstaart op de over-the-top-esthetiek, gaat voorbij aan de onderliggende boodschap ervan. Kristof Titeca, fotograaf en professor politieke wetenschappen (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, Universiteit Antwerpen), besloot met ‘Nasser Road: Political Posters in Uganda’ het verhaal van de ontwerpen en de mensen erachter in boekvorm te gieten. De bijhorende expo ‘Robocop in Oeganda’ loopt nog tot 1 september in de Kunsthal Rotterdam. 

tekst: Alexander Delport (09/05/2024)

Hoe raakt een Belgische professor geïnteresseerd in politieke posters uit Oeganda?

"Ik heb altijd al een fascinatie gehad met “rafelranden”: alles wat zich afspeelt aan de rand van de samenleving, de wereld, het geopolitieke systeem … Tijdens mijn doctoraat, ondertussen meer dan 15 jaar geleden, bestudeerde ik de smokkel in de grenszone tussen Congo, Oeganda en het toenmalige Soedan. Toen ik daar ter plaatse was als onderzoeker, kwam ik voor het eerst in contact met de posters. De prints werden daar op straat verkocht.  De visuele stijl ervan viel me onmiddellijk op: drukke collages, een Hollywood-esthetiek, Osama bin Laden verkleed als superheld … Doorheen de jaren ben ik de posters beginnen verzamelen, en zo groeide mijn interesse in het verhaal achter het drukwerk: wie maakt die posters? Hoe moet ik ze begrijpen? Ik ben toen beginnen graven en mijn zoektocht leidde mij uiteindelijk naar Nasser Road."

Nasser Road staat ook wel bekend als “Uganda’s Silicon Valley”.

"De straat in Kampala is het kloppend hart van de printindustrie. Niet alleen voor Oeganda, maar ook voor zijn buurlanden: Oost-Congo, Zuid-Soedan … Alles - maar dan ook alles – wat je maar wil, kan je daar laten drukken. Ik heb het niet alleen over foto’s of posters. Wie een vals diploma, geboorteakte, rijbewijs of zelfs een doodscertificaat nodig heeft, is in Nasser Road aan het juiste adres. De plaats geldt in de regio als een draaischijf van fraude."

Het boek neemt ons mee achter de schermen van de grafische ontwerpstudio’s in Nasser Road. Hoe wist je het vertrouwen van die mensen te winnen? 

"Het helpt dat ik al 20 jaar afreis naar Kampala voor mijn wetenschappelijk onderzoek. Beetje bij beetje bouw je een netwerk van contacten op. Na verloop van tijd krijg je zo een voet tussen de deur. Toch blijven de designers op hun hoede. Niemand van hen komt herkenbaar in beeld in het boek, en ook hun namen worden nergens genoemd."

© Nasser Road, Kristof Titeca

"Tegelijkertijd was het bij dit project net een voordeel om een buitenstaander te zijn. Sommige ontwerpers vonden het juist flatterend dat iemand als ik – een witte professor uit Europa – plots interesse had in hun posters. Tot slot zijn ze ook zelf steeds op zoek naar nieuwe klanten. De kerstkaart van mijn gezin heb ik bijvoorbeeld in Nasser Road laten maken. In dezelfde typische posterstijl uiteraard. (lacht)"

Op de cover van het boek sta je vermeld als editor of redacteur, niet als fotograaf. Waarom?

"Hoewel ik foto’s heb bijgedragen tot het boek, en het merendeel van de teksten heb geschreven, zag ik mezelf vooral als editor. Vergelijk het met een master of ceremony: het boek moet, net als de posters, als een collage worden gezien. Eén waarbij de samenwerking met mijn Ugandese collega’s cruciaal was. Badru Katumba en Zahara Abdul, allebei Oegandese straatfotografen die meewerkten aan het boek, ademen Nasser Road. Hun foto’s tonen het reilen en zeilen in de straat op een manier die mij nooit zou lukken. Ook de columns van de Oegandese auteur Yusuf Serumkuma zijn van onschatbare waarde geweest als inspiratie voor het boek. In zijn columns schrijft hij geregeld over de straat. Zijn stukken weten de dynamiek van Nasser Road op onnavolgbare wijze te vatten. Kortom: Ik stelde het boek samen, maar dat was me nooit gelukt zonder hun hulp."

© Nasser Road, Kristof Titeca
© Nasser Road, Kristof Titeca
Op een laagdrempelige - maar uiteraard ook vertekende - manier vertellen de posters wat er in de rest van de wereld gebeurt. In dat opzicht hebben ze veel weg van de online memecultuur.

Kitsch, nieuws en maatschappijkritiek in een

Laten we het even hebben over de posters zelf. Voor een westerling ogen ze enorm kitsch, maar in werkelijkheid zijn die collages meer gelaagd dan ze doen uitschijnen.

"Het eerste wat in het oog springt, is de knotsgekke, low budget-esthetiek van de collages. We zien hoofden van wereldleiders geplakt op de struise lijven van actiehelden uit Hollywood-films. Oude kaskrakers als 'Rambo' en 'Robocop' doen het nog steeds goed aan de Oegandese box office. De posters kan je lezen als een hommage aan de Amerikaanse cinema. Maar vergis je niet: tegelijkertijd gelden ze als snoeiharde kritiek op het westerse imperialisme. “Onze schurken” zoals Osama bin Laden, Saddam Hussein of Moammar Khaddaffi worden afgebeeld als heldhaftige verzetsstrijders. Ze zijn de underdogs van de geopolitiek die zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven en het gezag van de gevestigde machten durven tarten."

Ook Oegandese politici worden af en toe op de korrel genomen.

"De oppositie in het land gebruikt de posters om onrecht en corruptie aan te kaarten. Ze zet de regering zo in zijn hemd, maar dat is niet zonder gevaar. Het is niet verrassend dat het regime de productie van zulk subversief drukwerk aan banden wil leggen: posters worden in beslag genomen; de makers ervan moeten het ontgelden."

Opvallend is ook de militaire symboliek die sterk aanwezig is in de beelden.

"Postkoloniaal Oeganda heeft nog nooit een wissel van de macht gekend die niet door het leger werd geforceerd. Het leger is dan ook een cruciale speler in het land. Ook in andere vormen van Oegandese popcultuur, zoals film of muziek, zie je zulke militaire elementen terugkeren."

De taferelen die geschetst worden zijn heel zwartwit: wij versus zij, goed tegen kwaad.

"De collages bieden een venster dat uitkijkt op het wereldtoneel. Je kan de posters begrijpen als een vorm van volksjournalistiek: wie geen toegang heeft tot kranten of andere media, blijft zo toch op de hoogte van de actualiteit. In rurale gebieden zijn de posters daarom populairder dan in de stad. Op het platteland heeft niet iedereen toegang tot het internet. Nieuws consumeren via sociale media of krantensites is dus niet evident. Op een laagdrempelige – maar uiteraard ook vertekende - manier vertellen de posters wat er in de rest van de wereld gebeurt. In dat opzicht hebben ze veel weg van de online memecultuur."

Hecht iedereen evenveel gewicht aan de posters?

"Natuurlijk zijn ze meer dan alleen een politiek instrument om kritiek te uiten. Velen beschouwen de collages louter als decoratie. Je ziet de posters hangen tegen de muren van woonkamers, in kapperszaken, … Dit soort prints zijn in trek, en daar spelen de ontwerpers gretig op in. Het blijft uiteraard een commercieel product."

foto rechts © Katumba Badu Sultan
© Nasser Road, Kristof Titeca
Ik was naïef genoeg om te denken dat ik in Nasser Road gewoon een Indesign-bestand kon aanleveren. Zo verliep het dus niet. (lacht)

Een gebalanceerde esthetiek

Opvallend: het boek is ook deels gedrukt in een drukkerij in Nasser Road. 

"Het idee om het fotoboek daar te laten drukken was er al vanaf het begin. Het enige probleem was het kostenplaatje: het boek in Nasser Road laten printen leek toen financieel moeilijk haalbaar. We hadden ook geen idee of het werk ging aanslaan of niet. De eerste editie is dus in Nederland gedrukt: een oplage van 800 exemplaren. Die verkochten beter dan we ooit hadden kunnen denken. Het boek werd enthousiast onthaald: het werd genomineerd voor fotoboek van het jaar in Arles, voor beste eerste fotoboek bij Aperture/Paris Photo, verkozen tot best ontworpen fotoboek in Nederland … Het plan om de volgende editie in Oeganda te laten drukken, lag door dat succes plots weer op tafel."

Maar dat bleek in de praktijk moeilijker dan gedacht.

"Ik was naïef genoeg om te denken dat het printproces even vlot zou gaan als in een drukkerij hier.  Ik zou de ontwerpers in Nasser Road een Indesign-bestand aanleveren en vijf dagen later langskomen om het eindresultaat op te pikken. Zo verliep het dus niet. (lacht) Het drukken in Nasser Road gebeurde volledig manueel: of het nu over de kleurcorrecties, het bijsnijden van de pagina’s of het samenbinden van het boek ging  – alles gebeurde ambachtelijk. Uiteindelijk heb ik daar bijna twee weken gekampeerd. Maar het eindresultaat mag er zijn."

In het boek staan de posters centraal. De collages voelen druk en overweldigend aan, maar de vormgeving van het boek is dat allerminst.

"Dat was een bewuste keuze. Je wil het verhaal van die posters vertellen aan een publiek dat er niet mee vertrouwd is. Het had gemakkelijk geweest om resoluut voor een schreeuwerige lay-out te kiezen: de ene poster na de andere, met nergens in het boek een moment om even op adem te komen. Maar met die aanpak laat je het werk niet in zijn waarde. Het was voor Rob (Van Hoesel, vormgever en uitgever The Eriskay Connection, red.) en mij belangrijk om een combinatie van tekst, foto’s en posters te gebruiken in het boek. Zo kan je de verschillende betekenislagen van het fenomeen duidelijk maken aan een buitenstaander."

© Nasser Road, Kristof Titeca

Dezelfde denkoefening hebben jullie overgedaan bij jouw expo ‘Robocop in Oeganda’ in de Kunsthal. 

"Ook daar moesten we goed nadenken over de inrichting. Hoe toon je die posters aan een (overwegend) westers publiek met een eigen referentiekader? Zonder duiding loop je het risico om de afbeeldingen te presenteren als karikaturen. Met behulp van muurteksten zetten we de bezoekers op weg, en brengen we hen zo het achtergrondverhaal bij. Ook is er in de ruimte een video te zien waarin Yusuf Serumkuma over Nasser Road en de posters vertelt. Opnieuw: ik mag dan de bezieler zijn van de expo, in dit geval is Yusuf een veel betere stem om dit verhaal uit de doeken te doen."

________

 

‘Nasser Road: Political Posters in Uganda’ is uitgegeven bij het Nederlandse The Eriskay Connection.

De expo ‘Robocop in Oeganda’ loopt nog tot 1 september in Kunsthal, Rotterdam.

 

@kristof.titeca