Hoe raakt een Belgische professor geïnteresseerd in politieke posters uit Oeganda?
"Ik heb altijd al een fascinatie gehad met “rafelranden”: alles wat zich afspeelt aan de rand van de samenleving, de wereld, het geopolitieke systeem … Tijdens mijn doctoraat, ondertussen meer dan 15 jaar geleden, bestudeerde ik de smokkel in de grenszone tussen Congo, Oeganda en het toenmalige Soedan. Toen ik daar ter plaatse was als onderzoeker, kwam ik voor het eerst in contact met de posters. De prints werden daar op straat verkocht. De visuele stijl ervan viel me onmiddellijk op: drukke collages, een Hollywood-esthetiek, Osama bin Laden verkleed als superheld … Doorheen de jaren ben ik de posters beginnen verzamelen, en zo groeide mijn interesse in het verhaal achter het drukwerk: wie maakt die posters? Hoe moet ik ze begrijpen? Ik ben toen beginnen graven en mijn zoektocht leidde mij uiteindelijk naar Nasser Road."
Nasser Road staat ook wel bekend als “Uganda’s Silicon Valley”.
"De straat in Kampala is het kloppend hart van de printindustrie. Niet alleen voor Oeganda, maar ook voor zijn buurlanden: Oost-Congo, Zuid-Soedan … Alles - maar dan ook alles – wat je maar wil, kan je daar laten drukken. Ik heb het niet alleen over foto’s of posters. Wie een vals diploma, geboorteakte, rijbewijs of zelfs een doodscertificaat nodig heeft, is in Nasser Road aan het juiste adres. De plaats geldt in de regio als een draaischijf van fraude."
Het boek neemt ons mee achter de schermen van de grafische ontwerpstudio’s in Nasser Road. Hoe wist je het vertrouwen van die mensen te winnen?
"Het helpt dat ik al 20 jaar afreis naar Kampala voor mijn wetenschappelijk onderzoek. Beetje bij beetje bouw je een netwerk van contacten op. Na verloop van tijd krijg je zo een voet tussen de deur. Toch blijven de designers op hun hoede. Niemand van hen komt herkenbaar in beeld in het boek, en ook hun namen worden nergens genoemd."