Maar let op: de persoon van wie de foto wordt genomen heeft nog steeds het recht op afbeelding. Dit wil zeggen, zelfs al gebruik je de foto om boven je open haard te hangen, de geportreteerde kan in eerste instantie nog steeds weigeren om gefotografeerd te worden, los van waar de foto terecht zal komen.
We weten dus dat, wanneer je als fotograaf mensen herkenbaar fotografeert, je persoonsgegevens verwerkt. Wanneer je je straatfoto’s niet louter voor jezelf gebruikt en bijvoorbeeld op Instagram wil plaatsen, dan zal je de gegevensbeschermingsprincipes van de GDPR moeten respecteren. Je zal dus de rechten van de gefotografeerde persoon moeten respecteren, de foto veilig moeten bewaren en niet langer dan nodig. Daarnaast moet je de persoon toestemming vragen en informeren over het gebruik van de foto.
Moet ik dan aan al die voorbijgangers op straat die toevallig op mijn foto terechtkomen toestemming vragen? Als ik de Eifeltoren trek, wat met al die mensen eronder op beeld staan? Geen zorgen. Gooi nu niet je camera de vuilbak in of ga niet als een bezetene landschappen trekken. De verplichte vraag naar toestemming hangt af van de ‘gerichtheid’ van de foto’s. Er is dus een verschil tussen gerichte en niet-gerichte foto’s.