Untitled Film Still #17, 1978, Gelatin silver print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser and Wirth

Cindy Shermans rebelse stereotypen

‘De beleving van de eigen identiteit’, dat is hoe Wikipedia zelfbewustzijn omschrijft. De fotograaf bij uitstek die dat principe binnenstebuiten keert, heet Cindy Sherman. FOMU pakt dit najaar uit met een grote overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar, die sinds de jaren 1970 menselijke stereotypen afpelt als de schillen van een ui.

tekst: Anneleen van Kuyck (3/10/2024)

Bevroren in het moment kijkt de vrouw in de camera. Met de blik omlaag, recht in de camera die zich onder haar ooghoogte bevindt, krijgt haar pose meteen iets zelfverzekerds. Tegelijk ademt het zwart-witbeeld zachte vrouwelijkheid; zo is er de strik in haar witte blouse, het zorgvuldig om haar zwarte lokken gebonden vintage satijnen sjaaltje, het bloemmotief van haar vest. Onberispelijk gemaquilleerd is ze op pad in de stad, zo verraadt het kloeke gebouw achter haar.

Filmsets zonder film

‘Untitled Film Still #17’ (1978) is slechts één lemma in het naslagwerk van vrouwelijke persoonlijkheden die Sherman met haar ‘Untitled Film Stills’ produceerde. Dergelijke foto’s worden normaal op filmsets gemaakt en nadien gebruikt als promotiemateriaal voor de film. Shermans vrouwen zijn echter weggelopen uit films die niet bestaan. Ze leiden een eigen leven als subtiele karikatuur van de vrouwentypes die Hollywood ons met de paplepel ingeeft.

Dat satijnen sjaaltje knoopte Sherman overigens om haar eigen hoofd. Op haar fictieve filmsets, vervelt ze tot alle functies. Ze neemt de regie in handen, doet de set design en make-up. En bovenal: ze acteert zelf de stereotypen die ze onderzoekt. Met een handdoek los om haar lichaam gedrapeerd of met een weelderig parelsnoer op bed, zakdoek in de hand, poseert ze in haar eigen keuken of badkamer. De foto’s zijn ontdaan van elk verhaal, de essentie zit in de enigmatische oppervlakkigheid van de personages die ze vertolkt.

Of het nu als cowgirl of opgedirkte dame is, steeds druipt het sarcasme in fijne druppels van de spiegel die Sherman de samenleving voorhoudt.

Zelfbewustzijn

De ‘Untitled Film Stills’ zetten meteen de toon van haar artistieke carrière. Destijds verkocht ze die voor $50 per stuk, inmiddels komen ze met een viertal nullen extra onder de hamer. In de decennia nadien zou ze in ontelbare rollen kruipen, als cowgirl of opgedirkte dame in dure jurk, zoals in haar ‘Society Portraits’ (2008). Steeds druipt het sarcasme in fijne druppels van de spiegel die Sherman de samenleving voorhoudt. Soms is haar steekspel minder subtiel, zoals wanneer ze voor ‘Untitled #414’ een mantel van John Galliano omslaat terwijl ze als clown geschminkt is.

De trefzekerheid van haar poses legt een kwetsbaarheid bloot. Niet van zichzelf, want net omdat ze acteert, zijn haar foto’s geen zelfportretten, maar afbeeldingen van de personae die ze belichaamt. Sherman toont zich een scherpe observator van sociale verwachtingspatronen en ontrafelt het veelvoud aan identiteiten in de samenleving. 

Untitled #414, 2003, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser and Wirth
Untitled #122, 1983, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser and Wirth
foto Instagram: @cindysherman

‘Got some sun!’

Eenieder die een beetje bekend is met Instagram, herkent in het platform een (voorlopige) apotheose van hetmenselijk zelfbewustzijn. Duckfaces willen niets liever dan een zogezegd authentieke identiteit orkestreren, in schattige katten herkent de mens vooral zichzelf.

Sherman zou Sherman niet zijn indien ze zou bezwijken voor het narcisme dat eigen is aan het platform. Ze gebruikt Instagram niet puur ter promotie van haar eerdere werk – heeft ze die überhaupt nog nodig? – wel als het ideale kader voor nieuw werk.  Sedert 2017 verschijnen op haar account berichten waarmee ze wederom haar eigen beeltenis digitaal manipuleert, zo mogelijk nog grotesker en gretiger dan in ander werk.

Met overdreven filters en vervormingen neemt ze niet alleen de selfie op de korrel, maar ook de soms aandoenlijke menselijke drang naar perfectie en eeuwige jeugd. ‘Got some sun!’ luidt het bijschrift (oppervlakkig zijn ze altijd) bij een foto van 22 juni 2024, met de Griekse zee op de achtergrond en een zee van ongezonde pigmentvlekken op de voorgrond. De kleur van haar ogen matchend met de blauwe uiteinden van haar lokken, haar gebit glanzend en wit.

The Male Gaze

In wezen verschilt haar experiment op Instagram niet zo erg van haar gepuzzel met plastic mensenpoppen voor ‘Sex Pictures’ (1992). Voor die reeks assembleerde ze onderdelen van anatomische modellen tot abnormale en overgeseksualiseerde lichamen – één van de weinige keren waarbij Sherman niet zelf poseert. Door pornografische clichés, en recent ook selfies, op te blazen tot het weerzinwekkende, steekt ze de draak met de symptomen van een al te zelfbewuste beeldcultuur.

Doorslaggevend voor het gehalte aan zelfbewustzijn in een beeld is steeds de, reële of louter veronderstelde, blik die ernaar gaapt. In ‘Ways of Seeing’ (1972) maakt John Berger een treffend onderscheid tussen ‘nude’ en ‘naked’. Nude is het welhaast typische, vaak geposeerde naakt dat in de kunstgeschiedenis zit ingesleten; zich bewust van en schikkend naar de blik van de (mannelijke) ander. Pas wanneer de geportretteerde onverschillig is ten opzichte van die blik, veelal doordat ze niet weet dat ze bekeken wordt of in een spontaan moment wordt gevat, is ze zichzelf, en is van een pose geen sprake. Ze neemt gewoon nog snel een douche.

De hoeveelheid stof om het lijf maakt in se niet uit: Bergers theorie gaat evenzeer op voor eenieder die zijn of – toch veelal haar – afgebeelde identiteit onbewust kneedt naar de blik van de ander. Het zijn de maskers die Sherman in dikke lagen make-up aanbrengt op haar gelaat, de subtiele, artificiële vrouwentypes die ze incarneert. 

Haar foto’s zijn een statement: fotografie is zelden niet zelfbewust, al is het maar omdat fotografie zelf die blik op de mensheid is. Zelfs wanneer mensen zonder het te weten gefotografeerd worden, bijvoorbeeld in straatfotografie, is het opzet van de fotograaf doordrongen van het zelfbewustzijn: de mens vastleggen in zijn eigen omgeving, als een visueel antropologisch onderzoek.

Untitled #299, 1994, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser and Wirth

Gekunstelde authenticiteit

De instrumentalisatie van het (vrouwen)lichaam is nergens zo duidelijk als in de mode-industrie. Het is het domein bij uitstek waar zelfbewustzijn evenzeer wordt geëtaleerd als weggemoffeld achter geënsceneerde onverschilligheid. In die zoektocht naar authenticiteit in de fashionfotografie, zeker vanaf de jaren 1990, heeft de Amerikaanse fotograaf Nan Goldin (°1953) overigens een belangrijke rol gespeeld. De erg persoonlijke reportagestijl waarin ze haar sociale netwerk documenteerde, valt in zijn waarachtigheid haast niet te evenaren, wat veel fashionfotografen in haar spoor weliswaar probeerden.

Het is een tendens die Sherman wederom doorziet en naar haar hand zet. Dat haar samenwerking met de Japanse ontwerper Rei Kawakubo (°1942) in 1994 onconventioneel was, is zacht uitgedrukt. Ze kreeg carte blanche met de collectie van Kawakubo’s label Comme des Garçons en ging ermee aan de slag zoals een vijfjarige in een verkleedkoffer duikt: niet flatterend, maar provocatief poseert ze met de collectiestukken. Zo is de brandende sigaret in ‘Untitled #299’ een niet mis te verstane middenvinger.

En zo is Sherman veel meer dan een observator. De haperende conformiteit in haar ‘Society Portraits’, de ontstellende lelijkheid van de ‘Sex Pictures’, de anti-fashion, de potsierlijke selfies: Sherman ontmantelt de zelfbewuste pose, hoe weerbarstig of subtiel ook, en kaatst de blik terug.

 

________

 

De tentoonstelling 'Cindy Sherman' loopt nog tot 2 februari 2025 in FOMU in Antwerpen. Het is haar eerste solotentoonstelling in België. Info en tickets via fomu.be.

Beeldmateriaal:  © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth