Kroniek van een jonge natie
Hoewel Sidibé in vele interviews stelde dat hij in de eerste plaats een fotograaf was die zijn stiel uitoefende, kreeg zijn werk door zijn historisch belang vanaf de jaren ’90 het karakter van een kroniek. De mensen die hij portretteerde, symboliseren de vitaliteit van een natie die zich van een Franse kolonie snel transformeerde in een onafhankelijk land. Een land dat op zoek was naar haar eigen plek in een wereld die steeds sneller en intenser globaliseerde. Het heeft echter tot 1994 geduurd tot Sidibé’s werk bekendheid kreeg buiten de grenzen van Mali.
De ritmische composities van Sidibé kregen vorm door de mode, muziek en dans die een belangrijk onderdeel waren van het nieuwe Malinese zelfbeeld dat schipperde tussen traditie en moderniteit. Zijn oeuvre kan dus best gezien worden als een collectief portret van een land dat voortaan zijn eigen verhalen wilde creëren en vertellen.
In 2017 organiseerde the Somerset House in London een grote retrospective van Sidibé’s werk. Voor deze tentoonstelling stelde Rita Ray, een DJ en een experte in Afrikaanse muziek een soundtrack samen: een mix van popmuziek uit de jaren ’60 met Malinese roots. U kan die afspeellijst hier beluisteren op spotify.