Details, bijvoorbeeld in de extra bewerking van de foto, blijken hier een rol te spelen. Zo worden zaken als de diepere blauwe kleur, het tikkeltje meer contrast, de scherpte, en details in de structuur van ijs en water, vaak vermeld. Ook inhoudelijke details worden opgemerkt, zoals het feit dat het hoofd van het paard niet zichtbaar is in de alternatieve foto. Ten slotte verwijzen veel deelnemers naar de positie die de persoon en het paard aannemen. Het feit dat ze in dezelfde richting kijken, lijkt een verhaal op te roepen dat de twee samen op weg zijn. Kleine elementen, zoals de opgeheven poot van het paard in de originele versie, versterken dat nog. Een kijker verwoordt zijn voorkeur als volgt:
“Het lijkt de meest spontane foto omdat de persoon gewoon recht vooruit kijkt en het dier ook. Het lijkt alsof ze aan het stappen zijn en dus zie je beweging in de foto. Je ziet in de foto ook de barsten in het ijs duidelijker en dat geeft een heel mooi effect aan de foto.”
Betekenis en associatie
Uiteraard kunnen fotografische kenmerken, zoals kleur, compositie en details, niet los gezien worden van de betekenis. De tocht van de mens en het paard, iemand die naar de hemel is gegaan, de betekenis van de verveelde blik: als kijker ga je haast automatisch op zoek naar het verhaal achter een beeld. Ook bij deze foto’s van Vassilis Triantis, waar opnieuw meer dan drie kwart van de mensen de originele foto verkoos, kwam de betekenis sterk naar voor in de antwoorden. Zo schrijft iemand:
“Ik kan hier het best een achtergrondverhaal bij bedenken. Deze foto zegt echt precies meer dan 1000 woorden, wat ik heel mooi vind.”