Szabo Viktor / unsplash

10 tips om te starten als professioneel fotograaf

Veel gepassioneerde vrijetijdsfotografen dromen er van om van hun hobby hun beroep te maken. Bij deze droom komen echter ook heel wat praktische zaken kijken. De vereniging voor beroepsfotografen, Beroepsfotografen.be, lijstte tien tips op voor starters.

tekst: beroepsfotografen.be (25/03/2021)

Wie als zelfstandig fotograaf aan de slag gaat, wordt ondernemer.  Als professioneel fotograaf moet je namelijk niet alleen goeie foto’s kunnen maken: je moet ook een bedrijf runnen, klanten vinden, samenwerkingen aangaan, jouw administratie in orde brengen, rekening houden met GDPR, btw en tal van andere afkortingen… Je kan er dus maar beter goed voorbereid aan beginnen.

1. Welk probleem los jij op?

Ondernemen is problemen oplossen. Bedenk dus welk probleem jij oplost voor je klanten. Maak jij herinneringen tastbaar door familieportretten te maken en te printen? Geef jij een bedrijf een gezicht naar hun klanten en (toekomstige) medewerkers? Help je mensen aan een nieuwe job door een goede profielfoto? Zorg je ervoor dat baasjes de mooie momenten met hun huisdieren voor altijd kunnen koesteren? Hoe specifieker jij het probleem en jouw oplossing kan definiëren, hoe beter mensen weten waarom ze bij jou moeten komen aankloppen.

Krists Luhaers / unsplash

2. Zet je idee op papier

Wat ga je doen? Voor wie? Hoe? En waarom? Dit zijn vragen die veel beginnende ondernemers vaak overslaan. Ze zijn echter van levensbelang om als ondernemer de juiste keuzes te maken en er goed over te kunnen communiceren. Auteur en reclamemaker Simon Sinek ligt in deze TED-talk de principes van zijn ‘Golden Circle’ toe, het idee dat elke onderneming moet beginnen vanuit het ‘waarom’. Vind je het moeilijk om dit in een plan te gieten? Met de gratis starterstool van Unizo maak je een businessplan via Business Model Canvas, een tool die je helpt om dit gestructureerd te doen. Deze methodiek van UNIZO geeft je meer inzicht in de fundamenten van jouw ondernemingsplan.

3.  Specialiseer jezelf

Starters hebben vaak de neiging alles te willen doen, maar dat is niet altijd de beste keuze. Integendeel. Als je geen keuzes durft te maken, weten mensen niet waarom ze uit het brede aanbod aan fotografen voor jou zouden moeten kiezen en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Ga dus op zoek naar jouw niche van wat je wil doen en voor wie. Hoe duidelijker je dit kan afbakenen, hoe beter. Heb je meerdere niches? Dat kan. Maak dan voor elke niche een apart businessplan. Zo ontdek je snel of alle niches even haalbaar en/of rendabel zijn.

4. Leer je klanten kennen

Je hebt vaak wel een vaag idee wie je klanten zijn of zouden kunnen zijn, maar hoe beter je hen leert kennen, hoe beter je kan inspelen op wat zij nodig hebben. Welke interesses hebben ze, waar liggen ze van wakker en waarom zijn ze specifiek bij jouw komen aankloppen? Door in gesprek te gaan met jouw klanten leer je jouw doelpubliek van dichtbij kennen. Ze vormen een unieke en vruchtbare bron van informatie.

 

5. Partners

Bedenk wie jou kan helpen met je zaak. Welke strategische partners heb je? Een boekhouder is bijvoorbeeld noodzakelijk, of iemand die jouw website ontwerpt, maar ook een goeie wisselwerking met andere freelancers kan een mooie meerwaarde zijn bovenop wat jij aanbiedt. Het kan tegelijk voor jou ook nieuwe klanten binnenbrengen. Door jezelf te specialiseren en samen te werken met fotografen uit andere niches kan je mekaar versterken, zonder in elkaars vaarwater te komen.

6. Laat je begeleiden

Je kan uiteraard zelf aan de slag met het uitschrijven van je business plan, maar voor veel starters blijkt dit toch niet zo evident. Misschien ben je al een tijd bezig in bijberoep en merk je dat je over veel zaken nog niet hebt nagedacht. Misschien heb je geen idee hoe je prijzen moet berekenen en hoe je concurrentieel kan zijn. Een objectieve blik van buitenaf kan zo een erg nuttig klankbord zijn. Zo vermijd je blinde vlekken en heb je een stevige basis voor de opstart of doorgroei van jouw zaak.

7. Sta open voor veranderingen en nieuwe trends

De wereld om ons heen verandert snel. Hetzelfde geldt voor onze eigen noden en behoeftes, en die van potentiële klanten. Wat is relevant en wat is overbodig? Probeer daarom met een open blik jaar jouw aanbod als fotograaf te kijken. Is er nog vraag naar je huidige diensten of pakketten? Merk je andere vragen opkomen of valt jouw business opeens helemaal stil? We kunnen niet in de toekomst kijken, maar toch kan je als attente kijker vaak al een glimp opvangen van een aankomende trend op sociale media, in lezingen of bij collega’s. Door hier voor open te staan en er bewust mee bezig te zijn, blijf je mee en kan je jouw klanten blijven verrassen met nieuwe dingen.

stem t4l / unsplash

8. Levenslang leren

Je bent misschien net afgestudeerd en het laatste wat je wil doen is weer iets nieuws leren… Toch is levenslang leren een absolute must. De technologie evolueert immers razendsnel en trends volgen mekaar snel op. Daar je in te werken in nieuwe dingen en op de hoogte te blijven, kan je jouw klanten telkens ook nieuwe snufjes en ideeën aanbieden. Bijleren is dus ook een manier van investeren. Nieuwe inzichten rond beter leren ondernemen kunnen eveneens jouw onderneming vooruithelpen.

9. Plan B

Je bent er klaar voor. Je hebt jouw ondernemingsplan uitgeschreven, de juiste partners betrokken en de nodige financiering gevonden. Toch is het niet slecht om een ‘Plan B’ in jouw achterhoofd te houden. Als ondernemer is het immers belangrijk om flexibel en weerbaar te zijn. Soms lopen zaken niet zoals verwacht, maar net van die fouten kan je enorm veel leren. Daarom is het belangrijk je zaak flexibel op te stellen, zodat je makkelijk kan ingrijpen en bijsturen door bijvoorbeeld bepaalde activiteiten of producten toe te voegen, aan te passen of te schrappen. Hang je niet vast aan wurgcontracten bij leveranciers en wees creatief met het verkennen van alternatieve ideeën en verdienmodellen.

10. Bezin eer je begint

Weet dat de leuze ‘van jouw hobby jouw beroep maken’ ook letterlijk dat betekent: jouw geliefde hobby wordt jouw job. Dat klinkt romantisch en kan heel leuk zijn, maar je bent ervan afhankelijk voor jouw inkomen. Dat is iets helemaal anders graag en goed fotograferen. Als ondernemer moet je naast fotograferen ook bezig zijn met zaken als administratie, boekhouding, promotie, contacten onderhouden met klanten, naverkoop, etc. Heb je daar geen zin in? Dat is het verstandig om jouw hobby in jouw vrije tijd te laten.


Meer informatie?

Binnen de academie voor beroepsfotografen heeft de vzw beroepsfotografen.be een breed aanbod aan interessante webinars en opleidingen voor zelfstandige fotografen of beroepsfotografen in spe. Op beroepsfotografen.be vind je ook individuele begeleidingstrajecten en een lerend netwerk van gelijkgestemde fotografen en coaches. Wie (nog) niet de stap naar zelfstandige wilt zetten vindt op onze BREEDBEELD-website ook wat meer informatie en links over werken in opdracht via KVR of via sociale bureau’s voor kunstenaars.