The Feast, Inside, from the series Paintings, Dreams and Love © Yushi Li and Steph Wilson, courtesy of the artists.

Hoe vergroot je jouw kansen bij open calls?

Open calls zijn voor veel fotografen een interessante en laagdrempelige kans om met hun werk naar buiten te komen. Maar in elke open call wordt er ook geselecteerd natuurlijk en vaak kom je als deelnemer van een kale reis thuis. Hoe gaan open calls nu precies in hun werk? Hoe ziet zo’n jureringsproces eruit en waar let een jury op? We vroegen Mirelva Berghout (Foam Talent), Jan Loos (Lowland Photo Contest) en Tessa Van Thielen (BREEDBEELD) om een tipje van de sluier op te lichten en een aantal tips te geven voor een volgende deelname.

tekst: Sofie Neven (25/10/22)

Mirelva Berghout (Foam Talent): "Kom tot de essentie van je werk."

Mirelva, je bent de curator van Foam Talent, een tentoonstelling van fotomuseum Foam in Amsterdam die voortkomt uit een tweejaarlijkse open call waarin jullie op zoek gaan naar fotografietalent tussen 18 en 40 jaar. Vanuit welk idee is deze open call in het leven geroepen?

"Foam Talent bestaat al 15 jaar en is een van de pilaren van het fotografiemuseum Foam. We willen jonge getalenteerde fotografen volgen van aan het begin van hun carrière en ook de tijd nemen om hen te ondersteunen. De twintig fotografen die eind 2021 geselecteerd werden, worden nu begeleid tot midden 2023. We bieden hen een uitgebreid programma aan met onder andere masterclasses, één-op-één-momenten, ontmoetingen met experts en andere tools die hen verder helpen."

Het valt me op dat veel jonge kunstenaars refereren naar hun werk op Instagram, maar dat representeert vaak niet de totaliteit van een portfolio.

Jullie open call loopt wereldwijd. Hoe gaat de selectieprocedure in zijn werk?

“Foam steekt veel tijd in de selectie. Die gebeurt intern door het team van curatoren en redacteurs van Foam. Afgelopen editie deden 1938 fotografen mee van over heel de wereld. Om tot een selectie van 20 te komen, zijn er dus wel enkele rondes nodig. Bij de eerste selectie zijn er fotografen die uitvallen omdat ze niet aan de vooropgestelde criteria voldoen: deelnemers moeten tussen 18 en 40 jaar zijn en nog geen grote tentoonstellingen gedaan hebben. Voor de verdere selectie komen we meerdere keren samen met het team en bediscussiëren we de beelden. Hier kijken we naar de basis: de manier waarop makers in staat zijn een thema in beeld te brengen, in welke visuele beeldtaal ze deze uiten en op welke manier ze de grenzen van fotografie opnieuw opzoeken en hertekenen. Wij hebben ook gesprekken met kunstenaars in de selectieprocedure om hun motivatie te peilen.”

From the series Home: Leaving One for Another © Olgaç Bozalp, courtesy of the artist.
From the series Languor © Donavon Smallwood, courtesy of the artist.
Er is een verschil tussen intentie en impact. Als maker is het een voordeel om te weten wat de impact is van je werk.

Zijn er bepaalde zaken die je opmerkt bij de ingestuurde beelden?

"Bij elke open call zie je een rode draad door de ingestuurde beelden en krijg je zicht op wat er speelt in de wereld. Tijdens de covid-pandemie zag je bijvoorbeeld veel zelfportretten. In de finale selectie zit er sowieso diversiteit, Foam Talent is een dwarsdoorsnede van wat er gaande is in fotografie. Vandaag merk je dat makers heel erg nadenken over de maatschappij en de invloed ervan op het individu."

Heb je tips voor fotografen die willen deelnemen aan open calls?

"Geef zoveel mogelijk achtergrondinformatie. Als je bijvoorbeeld installatiebeelden hebt, toon die dan. Het valt me op dat veel jonge kunstenaars refereren naar hun werk op Instagram, maar dat representeert vaak niet de totaliteit van een portfolio. Stuur je materiaal dus best met een link naar een compleet dossier." 

From the series Malign Influences/The Holy Mountains © Diego Moreno, courtesy of the artist.

"Wees ook kritisch naar de selectie beelden die je opstuurt en probeer na te denken hoe deze het sterkst naar voren komt. Een selectie maken is een vak apart en het is niet altijd evident je eigen darlings te killen. Het is belangrijk om tot de essentie van je project te komen en te bepalen hoe je dat in een aantal beelden kan overbrengen. Als je met je project een grotere thematiek wilt tonen en het publiek interpreteert deze anders, dan moet je wellicht nog meer foto’s maken om de boodschap over te brengen. Gesprekken over je eigen werk helpen om je praktijk te verfijnen. Daarnaast is er ook een verschil tussen intentie en impact. Als maker is het een voordeel om te weten wat de impact is van je werk."

Wat zijn de uitdagingen voor startende fotografen vandaag?

"We leven in een maatschappij met veel beelden en zijn visueel overgestimuleerd. De aandachtsspanne van het publiek is zo kort en om je carrière van de grond te krijgen als fotograaf moet je in de meeste gevallen met iets opvallends of onderscheidend komen om het publiek naar binnen te trekken. Wij geloven niet dat dit de enige manier is, maar het is wel groot onderdeel van de realiteit. We proberen projecten die meer tijd nodig hebben of niet zo flashy zijn, ook een plaats te geven. Bovendien is er ook de democratisering van de camera en willen veel mensen hetzelfde pad uitgaan. Wij als professionelen in het veld kennen deze realiteit en proberen een andere manier van kijken te stimuleren."

Momenteel loopt ook de expo van Foam Talent. Hoe zijn de reacties?

"De tentoonstelling startte vorige maand en loopt nog tot midden januari 2023. Het is leuk om te zien hoeveel interesse er is voor nieuw fotografisch talent. Een extensie van de beelden tonen we online, in het magazine Foam Talent en ook het prestigieuze Art Collection Deutsche Börse selecteert enkele werken. We willen de makers een springplank bieden, zowel nationaal als internationaal."

___________


Wie graag wilt deelnemen aan Foam Talent houdt best deze website in de gaten. De expo Foam Talent 2022 loopt nog tot en met 18 januari, meer info vind je hier.

Otter in Zwolle, © Jeroen Kloppenburg

Jan Loos ( Lowland Photo Contest):
"Bij een wedstrijd moet je eruit springen en dingen durven doen die anderen niet doen"

Jan, je bent medeoprichter van natuurvereniging Landschap vzw die jaarlijks de wedstrijd ‘Lowland Photo Contest’ organiseert. Wat voor wedstrijd is Lowland precies?

"De Lowland Photo Contest is dé wedstrijd voor natuurfotografie van de Lage Landen. Fotografen uit België en Nederland sturen natuurbeelden in die in deze landen gemaakt zijn of gemaakt zouden kunnen zijn. Er zijn 12 verschillende categorieën, waaronder ook een nieuwe categorie ‘De Wereld’, waarin beelden uit de hele wereld welkom zijn. De focus blijft wel op de Lage Landen."

Op welke manier ben jij betrokken bij de Lowland Photo Contest?

"Ik organiseer samen met collega Aagje de wedstrijd die nu al aan zijn zevende editie toe is. Wij zijn gepassioneerd door natuurfotografie, maar zijn geen fotografen. Sterke natuurbeelden maken kost veel tijd en die hebben we niet door de andere activiteiten van Landschap vzw."

Pas nadat alle beslissingen zijn gevallen worden de eerste namen opgezocht in de decodeertabel.

Hoeveel inzendingen krijgen jullie ongeveer per editie?

"Jaarlijks zijn dat er ongeveer 8.000, afkomstig van zo’n 600 à 700 fotografen."

Hoe gaat de selectieprocedure in zijn werk als je zoveel beelden binnenkrijgt? 

“Een jury van zeven of negen personen ontvangt alle beelden. Elk jurylid maakt individueel een preselectie voorafgaand aan de jurydag. Als minstens één jurylid voor jouw beeld heeft gekozen, komt deze aan bod op de jurering. Tijdens de jurydag gaan we in een eerste ronde van ongeveer 200 à 300 overgebleven beelden per categorie naar een selectie van nog ongeveer 20 beelden per categorie. Dankzij een stemsysteem met punten – bijgehouden door een computer – gaan we van die pakweg 20 steengoede beelden per categorie naar een top acht waarvan we de volgorde bediscussiëren. Uit alle categoriewinnaars kiest de jury tenslotte nog de overall winnaar, die zich voor altijd Lowland Photographer of the Year 2022 mag noemen.”

“Zodra de jury-uitslag definitief is, worden de RAW-beelden opgevraagd bij de voorlopige finalisten en start een bijna CSI-achtige beoordeling. Elk jaar zitten er wel foto’s tussen die te fel bewerkt zijn of waar elementen zijn weggehaald of toegevoegd. Die worden onverbiddelijk gediskwalificeerd. Na deze screening blijven er toch nog minstens vijf beelden per categorie over. Ik denk dat we de allerstrengste maar tegelijk ook de meest eerlijke jury ter wereld hebben (lacht).”

"Het is ook belangrijk om te weten dat alle beelden anoniem worden gemaakt alvorens ze voor de jury verschijnen. Bij het verstrijken van de deadline voor het insturen van beelden, worden alle foto’s geanonimiseerd en krijgen ze een uniek nummer in een decodeertabel. Pas nadat alle beslissingen zijn gevallen, ‘s avonds bij het avondeten na een lange jurydag, worden door de organisatie - letterlijk tussen de soep en de patatten - de eerste namen opgezocht in de decodeertabel."

Flitsende egel, © Douwe Schut
Zeepaddenstoel, © Luc Rooman
Het loont om een keer te kijken naar de winnende beelden. Stuur bijvoorbeeld geen haarscherpe foto van een ijsvogel of een eekhoorn op een tak, want zo zijn er honderden.

Hoe wordt de jury samengesteld?
‘De jury bestaat voornamelijk uit natuur- en landschapsfotografen, redacteurs van tijdschriften, mensen uit de grafische sector, maar ook journalisten die bezig zijn met natuur. Jaarlijks worden de juryleden op één of twee na volledig vervangen. Toch merk je dat ze makkelijk tot gelijkaardige conclusies maken en er een rode draad loopt doorheen de verschillende edities.’ 

Heb je tips voor fotografen die willen deelnemen aan wedstrijden?
‘De beelden van alle finalisten, inclusief het winnende portfolio, worden tentoongesteld tijdens het Lowland Photo Festival en verzamelen we ook in een brochure. Het loont om een keer te komen kijken naar die winnende beelden. Stuur bijvoorbeeld geen haarscherpe foto van een ijsvogel of een eekhoorn op een tak, want zo zijn er honderden. En als je dat toch doet, toon de ijsvogel of de eekhoorn op een manier die nooit eerder gezien is. Het is een wedstrijd; je moet eruit springen en dingen durven doen die anderen niet doen.’
‘Sommige fotografen hebben een enorm wedstrijdgevoel en eindigen soms met vijf beelden in de laatste selecties. Je ziet vaak dat fotografen de verkeerde beelden insturen en ze met andere beelden de wedstrijd wel kunnen winnen. Vraag dus zeker ook rond aan anderen welk beeld je zou moeten kiezen. Soms hebben fotografen de neiging om te kijken naar het verhaal of emotie dat erachter zit, zoals een beeld waarvoor ze uren en uren hebben moeten wachten. Een foto die genomen is als toevalstreffer kan echter soms sterker zijn.’
‘Auteurs van beelden die de eindselectie niet hebben gehaald contacteren we soms vanuit de redactie van ons magazine LANDSCHAP, het driemaandelijks tijdschrift van Landschap vzw, met de vraag of we hun beeld mogen publiceren in ons blad. De niet-winnende beelden moeten vaak niet onderdoen voor de 60 finalisten, en het is fijn dat we een deel van die sublieme beelden via ons tijdschrift het podium kunnen geven dat ze verdienen. Als redactie van een natuurtijdschrift zijn wij soms juist wél heel blij met een haarscherpe ijsvogel op een takje of een ‘gewoon’ portret van een eekhoorn. Maar een wedstrijd winnen, dat is wat anders.’


De open call van Lowland Photo Contest 2022 loopt nog. Wie wilt deelnemen kan nog beelden insturen tot en met 31 oktober 23u59: https://info.lowlandcontest.com

Out of Office '21 - Koksijde © Sophie Legein

Tessa Van Thielen (BREEDBEELD):
“Ga op zoek naar open calls die bij jouw werk aansluiten.” 

Tessa, op welke manier ben jij betrokken bij de fotowedstrijden en open calls van BREEDBEELD? 

"Ik ben voornamelijk betrokken bij Opus One en Out of Office waar ik het hele proces in goede banen leidt. Opus One is een zoektocht naar pas afgestudeerd talent in Brussel en Vlaanderen, van korte opleidingen zoals DKO en CVO tot hogeschoolstudenten. Out of Office is onze breedste open call. Het is een expo voor het grote publiek waarbij we zowel werk van beginners als gevorderden tonen. Beide open calls hebben een andere insteek en dus ook andere selectieprocedures."

Hoe gaat de selectieprocedure van Out of Office precies in zijn werk? 

"Voor Out of Office verloopt de selectieprocedure voornamelijk intern, al nodigen we soms ook een extern jurylid uit. Voor de editie van 2022 kregen we zo’n 2100 beelden ingestuurd waarvan we er 65 selecteerden. Om zo’n groot aantal beelden te verwerken moet je in een aantal stappen werken. Drie mensen, elk ervaren met fotografie en beeldtaal, gaan apart door alle beelden en maken een preselectie." 

Na een aantal selectierondes worden de overgebleven beelden geprint en naast elkaar op tafel gelegd. Zo krijgen we een overzicht van het geheel en van welke beelden bij elkaar passen.

"Zij kijken of er een beeldmaker aan het werk is die inhoud met compositie combineert en bewust is van fotografische elementen als licht en kadrage. Alle foto’s die één stem hebben gekregen gaan door naar de volgende ronde. Daar gaat de jury bestaande uit een zevental personen van het BREEDBEELD-team, met soms een extern jurylid of een van de partners door zo’n 150-tal overgebleven werken. Nadien volgt er een open gesprek over de beelden en een stemsysteem volgt de nieuwe selectie. Deze overgebleven beelden worden geprint en naast elkaar op tafel gelegd. Zo krijgen we een overzicht van het geheel en van welke beelden bij elkaar passen."

Gaan jullie jaarlijks op dezelfde manier te werk?

"We durven hiermee te experimenteren. Voor de laatste editie in Doel wilden we onze partner, de gemeente Beveren, er actief bij betrekken. We vroegen lokale fotografen uit Beveren elk vijf beelden te kiezen. Hieruit kozen zij dan tijdens een info-avond samen één beeld. Het is boeiend om sommige selecties open te trekken en te zien hoe verschillende beelden worden gekozen. In de expo lieten we aanvankelijk drie frames leeg voor inzendingen van een extra open call rond ‘Zomerbeelden’. Voor deze selectie deden we dan beroep op drie verschillende externe jury’s: de cultuurraad van Beveren, de mensen van Havenland en de bewoners van Doel zelf."

Out of Office '22 - Doel
Out of Office '22 - Doel
Zoek naar een match met jouw profiel, maar pas je zeker ook niet aan: stuur steeds werk in waardoor jij je gerepresenteerd voelt en blijf dichtbij jezelf.

Heb je tips en tricks voor fotografen die willen deelnemen aan open calls of wedstrijden? 

"Zoek naar open calls die bij je werk aansluiten. Je kan veel tijd steken in meedoen aan veel verschillende, willekeurige open calls, terwijl het soms meer vruchten afwerpt aan één mee te doen die in lijn ligt met jouw werk. Organisatoren en open calls hebben immers vaak een eigen profiel. Het helpt ook om te kijken naar hun voorgaande selecties, te weten wie de jury is en soms ook om de link te leggen naar de plaats van de tentoonstelling. Zulke dingen kunnen jouw inzending versterken. Zoek naar een match met jouw profiel, maar pas je zeker ook niet aan: stuur steeds werk in waardoor jij je gerepresenteerd voelt en blijf dichtbij jezelf. En laat je zeker niet ontmoedigen als je een paar keer achter het net vist."

Welke open calls zijn er nog in het verschiet? 
"'Mijn beeld, jullie logo’ is een doorlopende open call bij BREEDBEELD en in de lente komt er een nieuwe editie van Out of Office aan, dus hou die zeker in de gaten! Daarnaast verzamelen we op onze website ook een breder overzicht van open calls, ook van andere organisaties."

 
Wie wilt deelnemen aan ‘Mijn beeld, jullie logo’ kan dit via deze link.