Met onze Fotogroep Meetjesland werken we vaak rond bepaalde thematieken, zo bracht dit ons naar een paar rusthuizen, waar de wandelgangen voor onverwachte inspiratie zorgden. Het werd een spel van compositie en cadrage.
“Hoe de begintijd van de bakfiets ons nu opnieuw aanspreekt”
Eliyah
In haar dagdagelijkse leven gaat Cato op zoek naar mensen die een verhaal te vertellen hebben. Het gaat vaak op haar interpretaties van de persoon en hetgeen wat zij haar toevertrouwt. Haar werk wordt gedreven door een kinderlijke nieuwsgierigheid om de wereld om haar te ontdekken en op beeld vast te leggen. Vanuit een oprecht en open perspectief gaat ze op zoek naar verhalen die ons helpen verbintenis zoeken naar de essentiële thema's in het leven. Een groot deel daarvan is onze moderne samenleving en het contact die we daarmee verliezen. Ze werkt heel graag samen met de persoon die ze fotografeert en gaat zo op zoek naar een verbintenis.
@catocrevits
meer beelden
De Roze Sluier
Rose Vandepitte is geboeid door de tradities en de levenswijze van andere culturen. Ze is aangetrokken door steden en de chaos van de straten waar de dynamiek fascinerend is en inspirerend werkt. Via fotografie en meer bepaald straatfotografie wil ze iets vertellen over de mensen, hoe ze leven of overleven en probeert de kleine momenten van het dagelijks leven vast te leggen.
@rose_vandepitte
meer beelden
The future is black
Marc Martha, een jonge ontwerper met roots in Curaçao, en Ines Vansteenkiste-Muylle, een jonge fotograaf/regisseur uit België, sloegen de handen in elkaar bij het maken van de beelden van Marcs mastercollectie "The Future is Black". Samen keken ze naar de representatie van mensen van kleur doorheen de geschiedenis en creëerden ze hun eigen manier van vertegenwoordiging.
Dit verhaal vindt plaats in de toekomst, waarbij een vrouw van kleur met haar twee dochters (hier afgebeeld) de enige overlevenden zijn op deze planeet. Kracht en natuur staan centraal, maar ook het hergebruik van materialen en gebruiksvoorwerpen. Dit beeld werd op 120 mm film gefotografeerd, zoals de meeste werken van Ines.
@ines.vm_
meer beelden
Tijdens haar studies in de kunsten (hedendaags juweel ontwerp), raakte Ruth geïnspireerd door filosofie, fotografie en ‘la condition humaine’. Een paar jaar later ontdekte ze hoe analoge fotografie als katalysator kon dienen bij het creëren van haar eigen (analoge) wonderland. Ze documenteert licht, kleuren, texturen, impressies en emoties met een enkele klik; met een continu aanwezige artistieke focus.
"I must be a mermaid... I have no fear of depths and a great fear of shallow living."
― Anaïs Nin
@rruthdecaessteckerr
meer beelden
A palpable Truth
Michèle Hernández is een frans-venezolaanse artieste. Ze omarmt fotografie als een overdraagbare waarheid, waarin elk beeld bestaat uit een wereld van subtiliteiten. Hernández’ haar werk overstijgt tijd en ruimte op een onvoorstelbaar minimale en sensuele wijze.
"I only find myself when surrounded by nature."
@meeshlens
Pang
“Pang houdt van dieren. Tijdens onze eerste ontmoeting toont ze me de dieren van het gezin waar ze au pair is.”
@lizatraen
Untitled, 2019
In het fotografisch werk van Annabella Schwagten staat de nieuwsgierigheid naar wat het betekent om mens te zijn centraal. Als waarnemer probeert ze de complexiteit van het (dagelijks) leven weer te geven met beelden die iets vertellen over een individuele en/of culturele identiteit.
@annabellaschw
meer beelden
Calentamiento del mundo / Seguidor leal /Cenizas y polvo
Door in te zoomen op het kleine geluk binnen sociale vraagstukken, tracht Amélie de wereld wat mooier te maken met haar beelden. Ze gaat op zoek naar het poëtische in de dagdagelijkse dingen, en tracht de rest even te vergeten, als het ware als therapie. Vaak is er echter meer aan de hand dan de beelden op het eerste gezicht laten uitschijnen.
Wedding of 2 girls
Dit beeld maakt deel uit van een fotografisch dagboek. Op de laatste avond van een girls trip richting Frankrijk, besloten twee van de beste vrienden van de fotograaf een huwelijk ter ere van hun vriendschap te organiseren. Friends over lovers, or anyone else.
@linde_stevens_
meer beelden
Diablo Kahlo
Dit beeld komt uit de fotoreeks die Luka Van der Cruyssen doorheen de jaren maakte over Diablo Kahlo, het drag-persona van Damián Bueno Van Huychem. Luka en Diablo werkten voor het eerst samen in 2019 aan een portretreeks over zijn transformatie als drag-artiest. Sindsdien werkten ze aan verschillende video-projecten en portretreeksen die hen beiden vooruit hielpen in het creatief proces.
@lukavdc
meer beelden
Da Aurora
De authentieke Italiaanse cultuur verandert hard in de ongewone omstandigheden van een lockdown, maar op een bepaalde wijze blijft deze ook trouw aan zichzelf. Italianen houden vast aan de kleine dagdagelijkse dingen, die hen gelukkig houden. In dit beeld krijg je een glimp van een relaxte dag in mijn familie’s tuin gedurende de lockdown van 2021.
@a.p0n.te
meer beelden
Nevoeiro
“Nevoeiro'' portugees voor 'nevel' maakt deel uit van een reeks waarin Rebecca een gevoel van nostalgie verkent aan de kust van Porto, waar ze reisde met een portugese metgezel. Haar werk probeert de herinneringen te ontrafelen die deze metgezel daar heeft achtergelaten, vervaagd in de mist, klaar om vergeten te worden. "Nevoeiro" is een ode aan herinneringen die ons binden aan een plek en ons vaak ongewild kunnen consumeren. Wat begon als een simpele fascinatie voor culturele identiteit, werd al snel een gevoelige en fragile ervaring tussen twee individuen, die samen op zoek gingen naar wat het betekent om 'thuis' te komen.
@rebeccadecavel
meer beelden
Ergens halverwege
“Een portret van de natuur onderweg.”
@anneleenjegers_photography
meer beelden
Ketchup Party
Ketchup in een supermarkt in Takoradi, Ghana.
In Ghana kopen de meeste mensen hun boodschappen op de markt. Een supermarkt heeft er eerder iets surrealistisch en vind je enkel in de grootsteden. Ann-Sophie nam de foto in april 2022.
@annsophiedeldycke.be
meer beelden
Beter van ver
Eveline is - in werk en leven- eeuwig op ontdekking. Ze focust op het vatten van de kleine en grote menselijke ervaringen en gaat hierbij regelmatig op zoek naar het imperfecte. In dit werk zit het gevoel vervat dat sommige belevingen beter zijn in anticipatie of in herinnering.
@evelinesmoldersphotography
meer beelden
Car / House
Elke Pannier is een documentaire fotograaf. Momenteel behaalt ze haar Master Fotografie te KASK, Gent. Haar fotografische praktijk wordt gekarakteriseerd door een grote interesse in het dagelijks leven en menselijk interacties op emotioneel en sociaal niveau, in een poging dit menselijk gedrag te observeren in de wereld rondom haar.
@elke_pannier
Contrast
Dit beeld maakt deel uit van een reeks die gaat over de sterke contrasten in het IJslandse landschap tussen de sneeuw en het vulkanische gesteente. De foto werd genomen tijdens het bewandelen van de Laugavegur, een populaire langeafstandswandeling in het zuiden van IJsland. De volledige reeks is beschikbaar op https://dieterdemey.com/contrast.
Dieter Demey is een laatstejaarsstudent fotografie aan LUCA School of Arts, campus Narafi. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in landschaps- en architectuurfotografie. In meer recent werk maakt hij ook timelapses en korte films. Verder is hij de vaste fotograaf van de coöperatieve Ma Ferme, gelegen in het landelijke Labliau dichtbij Edingen.
meer beelden
Nurbek
Nurbek is herder in de Naryn regio van Kyrgyzstan.
Drie nachten en vier dagen werd hij mijn gids in de bergen.
Het herdersleven is een leven dat zich hult in de stilte van de bergen.
Het vindt cadans in het ritme van de dag, het weer en het tellen van de schapen bij valavond.
@liesbetdw
Water
Oneindig blauw. Briesend en bonkend bij aankomst. Een constante cadans tussen de overwinnaar en het onoverwinnelijke. Wie ging ons voor, en wat moet nog komen?
@kareneloot
meer beelden
Vogeltje in nood / Sneeuwstorm op een lentedag
Fotografe Sigrid Debusschere heeft altijd haar fototoestel binnen handbereik, klaar om spontane onverwachte gebeurtenissen te vereeuwigen. Zoals toen haar dochter naar buiten rende om een vogeltje uit de klauwen van een hongerige kat te redden, nam ze snel haar camera om de delicate reddingsoperatie vast te leggen. Of toen het plots begon te sneeuwen en haar man wou gaan wandelen op het strand aan de Belgische kust, installeerde ze haar flits en maakte dit beeld op een koude stormachtige dag in april.
Door deze momentopnamen om te zetten in zwart-wit met veel contrast creëert Sigrid tijdloze en nostalgische beelden.
@sigrid_debusschere
meer beelden
"Neem de zomer mee van op reis. Zo vormt de palmboom zijn stam.
Laat een stuk van jezelf achter, op een plaats met veel licht."
@hanstemmerman
meer beelden
Léthé
Tijdens eindeloze dwaaltochten legt Marcel Bretzel (1983) zijn omgeving vast. Hij fotografeert vergeten hoeken in steden en dorpen, verlaten en onderkomen gebouwen, geparkeerde voertuigen. Zijn lens is dan wel gericht op de buitenwereld, het effect van zijn werk is als een blik naar binnen, op ons onderbewuste. Het afgebeelde roept dezelfde combinatie van bevreemding en herkenbaarheid op als de herinnering aan een droom.
@marcelbretzel
meer beelden
The blank between two words.
Dit beeld toont de afstand aan tussen de kijker en het onderwerp. Een cocon waar je je veilig en geborgen kan voelen, in deze overweldigende wereld. Zo lijkt het onderwerp zowel onbereikbaar als sprakeloos.
@ayla.beerts
meer beelden
Kitchen Knife
Dit beeld maakt deel uit van een fotoserie waarin Sten Ceulemans zijn dromen heeft verkend. De werkwijze is gedreven door een fascinatie voor verandering in vertaling. Van droom tot herinnering, idee tot schets en maquette tot foto. Dromen hebben veel metaforische elementen die zeer universeel zijn, hoewel ze toch voor iedereen iets anders kunnen betekenen of vertellen.
@pav3lnedevet
meer beelden
Doel. Op geen andere plaats spreken mens en natuur elkaar zo tegen. De Westerschelde tegenover de kille kerncentrale. Het verlaten dorpje tegenover de natuur die wederopstaat. In beide foto’s van Thomas Driesen wordt gespeeld met ditzelfde contrast. Fruit als natuurlijk element in een menselijke omgeving, of een plastic zak als een menselijke element in een natuurlijke omgeving.
@thomasdriesen
meer beelden
mirrored silence
Mokabon.
Een authentiek rustpunt in de stad die al zo lang bestaat dat ik me kan herinneren. Een waardige reiskompaan door de tijd voor velen.
Een begrip. Zintuigen die werken. De onveranderde geur van koffiebonen.
Generaties genietend van dat kopje koffie. De tijd blijft stilstaan. In alles. Trouw aan de oorsprong.
Enkele meter verder in de straat, Starbucks, machteloos tegen authenticiteit.
@igorvandepoel
meer beelden
ნუ ენდობი ლამაზ გოგოს
(Don’t trust pretty girls)
In Don’t trust pretty girls gaat fotograaf Kayin Luys op zoek naar zijn plaats binnen zijn Georgische schoonfamilie. Een relatie die balanceert tussen intiem en afstandelijk. Alsof hij van de zijlijn toekijkt naar het relaas van zijn nieuwe familie. Ondanks dat ze niet dezelfde taal spreken, blijft de liefde onvoorwaardelijk bloeien.
@pami.dori
This is not a desert
Deze foto behoort tot een reeks die Tineke maakte voor een fotografiecursus ‘Landschap in zwart-wit’.
Omdat zij tijdens corona niet kon reizen, ging ze op zoek naar een plek dichtbij die toch de illusie kon wekken ergens ver weg te zijn.
Met een voorliefde voor desolate plaatsen zoals woestijnen en vulkanische landschappen kwam zij terecht in een zandgroeve in Nieuwpoort.
Door extra elementen in het beeld op te nemen (zeemeeuwen, industrie…) wordt de illusie doorprikt en ontstaat er een bepaalde vervreemding en surrealistische sfeer.
@tineke.van.brussel
Cover
Look and cover.
Each holds his familiar instrument in front of him.
A game without words.
Equal game?
In zijn beelden gaat Pascal op zoek naar stiltes en vermijdt hij merkbare sporen van een tijdsgebonden kader. De foto's zijn vrij van narratieve of anekdotische elementen. Er is niets dat het beeld voorafgaat of vervolgt. Verlaten, onopgemerkte plekken stralen op hun eigen manier een energie uit en zinderen filmisch na.
“There's a non-existent peace in the uncertain quietness”
― Fernando Pessoa
Bekijk hier het begeleidende filmpje bij het beeld.
@pascal.van.hoorebeke
Never Stop Noticing
Milan Degraeve is iemand die ervan houdt om stil te staan bij de schoonheid van de wereld. Met oog voor detail gaat hij op zoek naar zaken die anderen niet meer zien, omdat deze te alledaags of te simpel zijn geworden. Zijn droom is om zoveel mogelijk mensen stil te doen staan bij die oprechte eenvoud. Hiervoor gebruikt hij fotografie.
@milan.degraeve
Duik
Deze foto werd gemaakt in een kleine afgelegen baai in Kreta. Lokale jongeren daagden elkaar uit steeds hoger van de rotsen te springen. Een gespierde Russische toerist, besloot mee te doen aan de wedstrijd. Hij klom naar boven, zwaaide dapper naar zijn vriendin op het strand, zette zich af en viel vervolgens als een blok naar beneden.
@alexanderdaemsphotography
meer beelden
De achterkant
Joost Agneessens heeft als fotograaf al heel wat afgereisd, en dan nog het liefst van al ver weg van alles en iedereen. Maar ook daar, in die verlatenheid, waar de landschappen het ruwste zijn, leeft de wereld verder. Je zien het niet altijd, maar het is er wel. Joost noemt dat de achterkant van het landschap.
Toen we elkander voor het laatst zagen
Dit beeld is onderdeel van een fotodagboek met een literair werk als uitgangspunt.
Elke dag neemt de fotograaf één willekeurige zin van een willekeurig gekozen pagina uit het boek.
Dit vormt het vertrekpunt om op korte tijd te komen tot een foto, die misschien anders nooit zou gemaakt zijn.
Beeld, woord, bedenkingen en reflecties over het tot stand komen van het beeld worden handgeschreven genoteerd in het dagboek.
zwerven
"Egypte. Een hotel verlaten door mensen, het raam uit zijn kozijn getild. Hier wordt niet meer naar buiten gekeken. Of toch...een fotograaf. Een hond. Ze zijn op zoek naar hun roedel. Ze verblijven hier. Hier en op vele andere plekken. Even."
@yentlgijbels
meer beelden
Under these waves
Dit beeld maakt deel uit van de fotoreeks ‘Under these Waves’. Het werk noemt ‘Heart_Fungus’ en werd geïnspireerd op het liedje van Jeff Buckley – Nightmares by the Sea. Het beeld geeft zo ruimte aan haar eigen persoonlijke gevoelens die de fotograaf niet in woorden kan omzetten.Het woord kan tekortschieten bij het overbrengen van de emotie of soms zelfs teniet doen aan het beeld.
@soy.stefanie
meer beelden
Life finds a way
Dorien maakte deze foto vorige winter in Calpe (Spanje), bekend om zijn rotsachtige omgeving. Aan de Costa Blanca kan het zeer droog zijn, waardoor planten het niet altijd gemakkelijk hebben. Toch heb je altijd taaie overlevers die zelfs op de ruwste plekken wortel te schieten.
@miss_dee_photography
meer beelden
Januari 2021. Van winter in België, naar zomer in Zuid-Afrika.
Thierry D’haenens is analoge fotograaf uit Antwerpen. De benadering van zijn fotografie is om steeds een sluier van mysterie over zijn beeld te leggen, met de nadruk op het vastleggen van een anders doodgewoon moment.
@thierrydhaenens
meer beelden
Deze beelden maken deel uit van de reeks "Tourist Attraction", een verzameling analoge foto's die gemaakt werden op uiteenlopende reizen en verspreid over meerdere jaren. Anders dan de typische toeristische bezienswaardigheden te fotograferen, ga ik op reis liever op zoek naar schijnbaar onbeduidende plaatsen, toevallige taferelen of bijzondere details die voor mij als toerist net een grotere aantrekkingskracht bezitten. Omdat het vaak over lukrake of soms zelfs banale scènes gaat, wordt de specifieke locatie van het beeld abstract en irrelevant. Op die manier staat het in contrast met de kenmerkende (documentaire-)fotografiestijl van de doorsnee toerist, voor wie reisfoto's vaak dienen als geheugensteuntjes (voor zichzelf) of paradepaardjes (voor hun nabije omgeving).
@yentevaneerdewegh
meer beelden
Musée Galliera
Freya stond aan het schuiven aan het Musée Galliera. Het was herfst en een verrassend zonnige dag in Parijs. Haar oog viel tussen de zuilen op dit prachtig stukje groen.
@freyadevos_
“Bij het najagen van dromen, is succes nooit gegarandeerd. Maar er zal zeker niets van komen, wanneer je nooit probeert.”
@lander.d_photography
Willem zoekt graag de natuur op. Tijdens zijn wandelingen groeide zijn fascinatie voor, misschien wel één van de zuiverste dingen, bloemen. Deze legt hij vast in hun natuurlijke omgeving. Vaak gebeurt dit met flash of infraroodfilter.
@willem_douven
meer beelden
Zinderingen tussen de fysische wereld en de ervaring ervan, vormen de kern van Joelle Janssens haar fotografische beelden.
In haar portretten lijken de subjecten hun ware identiteit te ontvluchten. Hun gezichten zijn bedekt of verstopt, maar toch weet Joelle ze duidelijk te profileren.
Alsof ze het onzichtbare zichtbaar maakt, het ontastbare leesbaar.
@eentweedriepiano
meer beelden
Roberta / Pieterjan
Mira de Boose is filmmaakster, fotografe en iranologe. Haar werk ademt een grote liefde voor poëzie en haar verbindende kracht via beeld en woord. De foto’s die te zien zijn op de tentoonstelling zijn deel van een voortdurend project, een serie portretten vertrekkend vanuit een liefdevolle blik. Met haar camera exploreert ze de intieme relatie tussen haar en de ander, in een poging het moment en het licht vast te houden.
@miradeboose
meer beelden
i miss you (not)
"Het groene gebladerte werd lang
geleden verwijderd
De verpulverde voegen geven nu ruimte
om de minder goede herinneringen
te verankeren
Het mijmeren stopt"
@nora.mecibah
meer beelden
Holding Hands / A Cat's View
Het leven gaat zijn gang en als straatfotograaf wandel je er doorheen, al kronkelend, al afwachtend, tot je iets ziet en hup, het is alweer weg. Heb je het of ben je te laat? Eind 2020 werd Maité Poppelaars verliefd op analoge straatfotografie. De mensen op straat zijn niet langer zomaar mensen, maar dragen een verhaal. Het bekijken van deze verhalen, de ‘personages’ die de verhalen leven en het meemaken en fotografisch vangen van een moment uit een van deze levens is verslavend leuk én leerrijk. Zowel het normale als het (nog) niet normale trekt haar aandacht. De gewoontes, de routines, .. of net datgene dat niet is wat ze had verwacht.
Portrait of Ula / Deer in the Night
De beelden van Sophie Whetton nemen ons mee naar een nachtlandschap, dat ze maakte nabij Flobecq en een interactie in de vorm van een portret met een ooit intieme vriendin.
"Ik hou ervan om foto's te maken van locaties of situaties waar er op het eerst zicht niets aan de hand is, waar men normaal aan voorbij loopt. Ik wil er iets zichtbaar mee maken wat onopgemerkt blijft. Ongeacht of het over mensen of voorwerpen gaat. Wat ik buiten beeld hou is even belangrijk als wat ik laat zien. Het banale, alledaagse een dubbele laag of betekenis mee te geven. Dit zomerbeeld is daar een voorbeeld van."
"Jade zei me eens dat, de manier waarop ik fotografeer, mijn poging is om fracties van secondes eeuwig te laten duren. Middenin alle chaos begeef ik mij in een intiem vacuüm van licht en schaduw, waarin alles wat ik daar zie me lijkt uit te nodigen om er dieper in te treden. Alsof ik zo heel even vat wil krijgen op de snelheid van het alledaagse. Uiteindelijk laat ik los en vloeit tijd genadeloos verder, maar wat achterblijft is een zachte herinnering, een veilige cocon waarin alles even mogelijk was."
"Elke fervente vogelliefhebber herkent deze plaats onmiddellijk. Het is de trap die van de observatiehut terug naar de dijk gaat. Het vernieuwde Zwin heeft een strakke minimalistische tint gekregen met ruw beton en veel zwart hout. Een bezoek brengen aan het Zwin Natuurpark met de mooie ooievaars is voor ons een jaarlijkse leuke activiteit."
Imprenta is onze vaste partner voor Out of Office en eerdere edities van deze fototentoonstelling. In dit geluidsfragment vertelt Steven Vollebergh, managing director van IMPRENTA je meer over hun werking.
Bedankt! Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.