Drie jaar lang zetten we hiervoor elk jaar vier verschillende praktijkgerichte projecten op. Tijdens deze projecten onderzoeken we hoe foto en film kunnen bijdragen tot ontmoeting, zelfexpressie en inclusie bij deze specifieke groepen en hoe sociaal-cultureel werk en de kunsten elkaar hierin kunnen versterken door het leggen van duurzame contacten. Het eindproduct van dit onderzoekstraject wordt een publicatie met resultaten, documentatie en methodieken voor de socio-culturele sector. Demos vzw helpt mee met de verspreiding van deze publicatie.
Voor dit onderzoekstraject vertrekken we met BREEDBEELD telkens vanuit onze eigen expertise – foto en film – en zetten binnen deze media samenwerkingen op met partnerorganisaties uit het socio-culturele veld. Elke partnerorganisatie voegt aan elk project haar kennis en ervaring toe. Samen gaan we vervolgens op zoek naar hoe we binnen deze projecten drempels kunnen wegwerken en kunnen inzetten op zelfexpressie en verbondenheid bij de deelnemers. Met praktijkgerichte workshops dagen we hen uit om via beeldtaal hun gedachten, leefwereld en verbeelding vorm te geven en zo de dialoog aan te gaan met elkaar en de buitenwereld.
Omdat dit een onderzoekend traject is, is het proces en de begeleiding van de deelnemers heel erg belangrijk. We stellen hiervoor een multidisciplinair team samen van coaches en vormingswerkers, die de groepen gedurende heel het project begeleiden. Zo stimuleren we kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. Ook de stem van de deelnemers zelf is in dit proces erg belangrijk. We werken telkens rond hun noden en interesses, zodat elk artistiek project gedragen wordt door de hele groep.