Fotografie

BREEDBEELD traject #5

Deadline:

3 maart 2024

© Koos Breukel

BREEDBEELD traject #5 is een intensief fotografisch parcours, van concept tot fotoboek. Tijdens dit traject biedt BREEDBEELD jou de kans om gedurende een periode van twaalf maanden, onder begeleiding, een fotoboek uit te werken. Fotograaf en grafisch vormgever Jan Rosseel zal instaan voor feedback en de artistieke begeleiding van jouw project. Daarnaast krijg je ook focussessies rond specifieke thema’s die jou als fotograaf helpen bij de verschillende aspecten van het boekcreatieproces.

BREEDBEELD traject #5 speelt in op de noden van fotografen die hun praktijk willen verdiepen en meer inzicht willen krijgen in het werkveld. Om het geheel tot een goed einde te brengen, heb je een sterk (bijna) afgewerkt fotoproject, maar geen kennis rond het maken van fotoboeken nodig.

 

Het traject bestaat uit elf tussentijdse feedbacksessies om je te begeleiden bij het creatieproces van jouw boek onder begeleiding van Jan Rosseel. Daarnaast vinden er acht focussessies plaats rond twaalf thema’s, zoals printmethodes, financiering, geschiedenis van het fotoboek, beeldselectie en -sequentie, marketing, typografie, …

 

Beide sessiereeksen ondersteunen jou om op een kritische manier naar jouw eigen praktijk te kijken en tot een sterk eindresultaat te komen. De vorm die dit eindresultaat aanneemt, bepaal je helemaal zelf. De boekvoorstelling zal plaatsvinden in maart 2025. 

Praktisch

Hoe stel je jezelf kandidaat voor BREEDBEELD traject #5? 

  • Stuur ons dan tot en met zondag 3 maart 2024 jouw fotografisch project (maximaal 20 beelden in pdf + eventuele digitale link naar andere projecten/beelden) dat de basis zal vormen van het fotoboek door, samen met een begeleidende tekst waarin jij ons jouw project voorstelt (max ½ A4) en een korte motivatie (voor het traject, max. ½ A4).
  • Het moet gaan om een project dat af of bijna helemaal af is. Dit is immers een intensief jaartraject waarbij je niet de ruimte hebt om te werken aan het fotografisch project zelf, tenzij wat bij fotografen indien het boek dat vereist.  

 

Selectie

  • De selectie bestaat uit twee rondes, waarvan het eerste gedeelte een digitale selectie is op basis van de ingezonden portfolio’s en projectvoorstellen.
  • Of je geselecteerd bent voor deze tweede ronde, verneem je ten laatste dinsdag 12 maart.
  • De tweede selectieronde zal doorgaan op zaterdag 16 maart en bestaat uit een persoonlijk gesprek, waarin je jouw idee voor het fotoboek komt pitchen.
  • Ten laatste dinsdag 19 maart verneem je of je bij de 10 geselecteerde fotografen bent. 

 

Start en verloop BREEDBEELD traject #5

  • Het traject zelf start op zaterdag 23 maart '24 en loopt tot maart '25.
  • Alle feedbacksessies gaan door op zaterdag ofwel in groep van 10u tot 16u ofwel individueel (30 minuten tussen 10u en 16u), in Antwerpen.
  • De focussessie gaan ook steeds door op zaterdag, in Antwerpen of op locatie (exacte uren volgen later). Het is een (tijds)intensief traject waarbij er maandelijks tweemaal wordt samengekomen en waarbij verwacht wordt dat je ook op al deze sessies aanwezig kan zijn, naast het thuis verder werken aan het boek/dummy.
  • Onderaan heb je een overzicht van de sessies, dit schema is onder voorbehoud en wijzgingen kunnen aangebracht worden doorheen het jaar indien het traject dit vereist.

Het eindresultaat van dit traject bepaal je helemaal zelf en hangt af van jouw eigen ambities. Ligt jouw doel bij één dummy of zelfs twintig verschillende dummies? Kies je voor één volledig afgewerkt artist book of ga je zelfs een stap verder en wil je op het de finale voorstelling een boekoplage van 50 of zelfs 100 stuks of meer te koop aanbieden? Dat kan allemaal. We starten ook vroeg in het proces met de focussessie rond financiering om jullie de nodige tools aan te reiken om ook financieel en realistisch deze ambities waar te maken. Je hoeft met andere woorden zelf geen financiële middelen vooraf ter beschikking te hebben.

 

 

Prijs

Deelnemen aan het BREEDBEELD traject #5 kost 345 euro.

In dit bedrag zit een traject van twaalf maanden, bestaande uit:

  • 11 begeleidingssessies door Jan Rosseel
  • 8 focussessies, begeleid door experts in fotoboeken
  • werkbudget (ter waarde van 200 euro)

Betalen moet uiteraard pas wanneer je geselecteerd bent. 

Wie dat wenst, kan het inschrijvingsgeld in schijven betalen.
 
Indien je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming of leefloon ontvangt, dan kan je contact opnemen met Lies De Jaegher (lies@breedbeeld.org) om een financiële oplossing te bespreken.

 

Bij vragen mag je steeds mailen naar lies@breedbeeld.org.

 

                                                                                                                     

 

OVERZICHT

(data volgen later)

 

MAART

Kickoff weekend

Zaterdag 23 maart 2024

FEEDBACKSESSIE 1 
Kick off en presentatie van de projecten (Groepsessie)

Zondag 24 maart 2024
Bezoek Frans Masereel centrum: ART Masereel - print art fair

 

APRIL

FEEDBACKSESSIE 2 (groep)

FOCUSSESSIE 1: Geschiedenis van het fotoboek – archief/research

 

MEI

FEEDBACKSESSIE 3 (individueel)

FOCUSSESSIE 2: Zelfpublicatie vs Uitgeverijen + Financiering boek

 

JUNI

FEEDBACKSESSIE 4 (groep)

FOCUSSESSIE 3: Beeldselectie en -sequentie 

 

JULI/AUGUSTUS

FEEDBACKSESSIE 5 (groep) : Zomerfestival en BoekBBQ (Stand van zaken/brainstorm en fotoboekenmarkt)

 

SEPTEMBER

FEEDBACKSESSIE 6  (individueel) 

FOCUSSESSIE 4: Tekst in het boek + Typografie/design

FOCUSSESSIE 5: Marketing/prijszetting + verkoop + beurzen

OKTOBER

FEEDBACKSESSIE 7 (groep)

FOCUSSESSIE 6: Papiersoorten + Bindmethodes + Printmethodes (OFFSET, DIGITAAL, RISO) + Kleurkalibratie

 

NOVEMBER

FEEDBACKSESSIE 8  (individueel)

FOCUSSESSIE 7: Bezoeken drukkerijen

 

DECEMBER 

FEEDBACKSESSIE 9 (groep)

FOCUSSESSIE 8: Werkproces bij fotoboeken van 2 fotografen

 

JANUARI

FEEDBACKSESSIE 10  (individueel) 

 

FEBRUARI

FEEDBACKSESSIE 11 (groep)

 

MAART

Boekvoorstelling

 

                                                                                                                     

Jan Rosseel

Jan Rosseel studeerde documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK) en de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), fotojournalistiek aan de Danish School of Media and Journalism in Aarhus en Chinese Talen en Cultuur aan Universiteit Leiden en Shandong University in China. 

 

Hij werkt op het snijvlak van documentaire fotografie, beeldende kunst en historiografie met een focus op de beeldvorming van conflict en geweld.

 

Naast zijn werk als fotograaf werkt hij als grafisch vormgever voor kunstenaars en fotografen en geeft hij sinds 2013 de workshop Photobook as Object in o.a Tokyo, Oslo, Copenhagen, Riga, Rome, Ankara, Luxemburg. De workshops hebben als voornaamste doel een fermentatieproces voor nieuwe ideeën in gang te zetten. Inmiddels heeft hij aan meer dan 150 fotoboeken/dummies gewerkt.


www.janrosseel.com