3 contactmomenten za. 4 maart 2023, za. 1 april 2023 & za. 6 mei 2023
Kantoor BREEDBEELD
Vorstermanstraat 7 bus 1.5
2000 Antwerpen
€45 maximaal 5 deelnemers
Deze workshop rond montage bied je de mogelijkheid om opbouwende en persoonlijke feedback en begeleiding te krijgen op de montage van je film. Gedurende een traject van 3 sessies van ongeveer een uur per sessie, gespreid over 3 maanden kan je met zowel inhoudelijke als technische vragen terecht bij monteur en regisseur Rik Chaubet.
De deadline voor inschrijvingen is 24 februari 2023.
Heb je reeds een eerste montage van je werk maar worstel je met het ritme van de film? Heb je bepaalde keuzes gemaakt tijdens het draaien maar komt je verhaal er in de montage niet uit? Of maak je vrij of experimenteel werk en ben je op zoek naar je eigen (montage)taal? Workshopgever Rik zegt het volgende over zijn relatie als monteur tot regisseur:
“Als monteur vind ik het heel belangrijk om mijn eigen stijl en voorkeuren als regisseur niet op te dringen. Ik probeer empathisch op te vangen wat de regisseur wil doen en vertellen, met veel begrip voor het feit dat die het ook nog niet weet. Ik probeer mee te zoeken naar het perspectief van de regisseur en probeer van het montageproces een veilige ruimte te maken waarin deze kan uitzoeken welke vormen en ritmes het beste passen bij het materiaal.”
Stuur je ruwe montage, je eerste montage of je finale montage, eventueel aangevuld met je scenario, synopsis of storyboard door ten laatste op 24 februari 2023 samen met een omschrijving van je project. Je geeft aan waarover je begeleiding zou willen hebben en vermeldt je achtergrond als maker. Op zaterdag 4 maart zit je gedurende 1,5 uur samen met Rik en krijg je persoonlijke feedback, leer je samenwerken met een monteur en bereid je je verder voor op de volgende sessie waar je de input die je kreeg kan verwerken.
Mensen van alle niveaus zijn welkom om zich in te schrijven, maar hou er rekening mee dat je dossier en de richting die je uit wil duidelijk is en je helder maakt wat je wenst. We streven naar het maken van een evenwichtige selectie. Filmstudenten (3e bachelor/masterniveau) zijn welkom, maar ook personen die niet (langer) verbonden zijn aan een filmopleiding.
'Workshop montage' is een onderdeel van de BREEDBEELD film school. Daarmee willen we cineasten bijstaan in hun creatieproces via een mix van creatieve workshops, feedback, trajecten, info- en toonmomenten. Ervaring opdoen, connecties leggen en het verder professionaliseren van jouw filmpraktijk staan daarbij centraal. De film school is geen alternatieve filmopleiding, wel een waaier aan losse initiatieven waarbinnen je vrij kan deelnemen aan wat jou aanspreekt.
"Als maker werk ik veel rond muziek. Ik haal veel inspiratie uit de logica en werking van muziek in de structuur en het maakproces van mijn films. Daarnaast ben ik opgegroeid met de beeldcultuur van het internet: de chaos en het eclecticisme hiervan komen automatisch terug in mijn werk, niet per se als groot statement hierover, maar meer als logisch gevolg van hoe ik met beelden ben opgegroeid en hoe ik als maker in relatie sta tegenover de wereld van vandaag.
Andere trefwoorden zijn maakplezier en experiment. Door amateuristisch te spelen, uit te proberen en steeds nieuwe dingen te ontdekken, hoop ik met mijn werk telkens een fris plezier over te dragen naar de toeschouwer. Ook in samenwerkingen met anderen beschouw ik plezier maken en spelen als een essentieel raakvlak. De plek waar ik dit het liefst laat gebeuren is in de montage.
Ik beschouw montage dus niet als de plek waar braafjes de beste takes aan elkaar worden geplakt en je film stolt, maar als een open veilige ruimte voor experiment, vallen en opstaan en maakplezier.
Ik doceer sinds dit jaar ook in de master op LUCA School of Arts Brussel. Ik geef daar een vak over lezen in relatie tot je filmpraktijk en begeleid enkele studenten met hun masterfilm.
Als monteur werkte ik mee aan onder andere:
- Soundtrack to a Coup d’Etat (Johan Grimonprez, 2021)
- I can’t go back to Yesterday (Liesa Van der Aa, 2020)
- Het open oog (Robbrecht Desmet, 2019)
- Werk van Herman Asselberghs, Moon Blaisse & Els Opsomer. Daarnaast monteer ik ook voor televisie, voornamelijk voor Woestijnvis."
Bedankt! Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.