Wat is Opus One?
Elk jaar studeren er in Vlaanderen en Brussel enkele honderden fotografen af aan kunsthogescholen, deeltijds kunstonderwijs of volwassenenonderwijs. Stuk voor stuk fotografen die vol ambitie hebben toegewerkt naar hun eindwerk, een eerste ijkpunt in hun carrière als fotograaf.
Als steunpunt voor iedereen die in Vlaanderen en Brussel met fotografie, film of mediakunst bezig is, wil BREEDBEELD met Opus One deze mensen een breder platform bieden voor hun werk en de verhalen die ze ermee willen vertellen. Opus One vormt zo een staalkaart van wat er vandaag leeft binnen de fotografie. Die staalkaart wordt bovendien telkens aangevuld met een blik over de landsgrenzen heen. Dit jaar is Nederland het gastland en werden er ook vier Ierse eindwerken in deze publicatie én tentoonstelling opgenomen.
Wat sprong er in het oog in 2024? Bevers, boksers en babyrompertjes al zeker. Afkomst en identiteit vormen een terugkerend thema, net als familiegeschiedenis, zelfreflectie en helaas ook traumaverwerking. Wat vooral opvalt is hoeveel reeksen een documentaire of conceptuele insteek hebben. Fotografie is meer dan ooit een medium geworden om bredere verhalen mee te vertellen, van mensen en groepen, van locaties en zelfs van abstracte ideeën. Verhalen die ons naar India, Servië en Canada brengen, maar ook naar de kelders van het Africamuseum en een klein eilandje natuur te midden van de autosnelwegen in Lummen. Ons gastland mag dan misschien om de hoek liggen, de beelden voeren ons verder dan ooit.