‘The Promised Night’ is een diep persoonlijk project, geboren uit een onweerstaanbare drang om door de nacht te dwalen terwijl de wereld zich verschuilt. Het is een introspectieve reis waarin de fotograaf de confrontatie aangaat met zijn angsten en trauma’s, als een soort visuele therapie. De fotografie vervangt woorden die niet uitgesproken kunnen worden. De natuur en de omgeving fungeren daarbij als een spiegel van een innerlijke strijd. Dat maakt van ‘The Promised Night’ een mix van visuele poëzie en ingehouden emotie.
Een van de grootste verkeersknooppunten van België ligt in Lummen. Vanwege zijn vorm staat het bekend als ‘Het Klaverblad’. Centraal in Het Klaverblad liggen vier afzonderlijke vijvers, omsloten door een netwerk van snelwegen. Jan Nijs kreeg uitzonderlijke toestemming om er te fotograferen en werd er speciaal voor naar deze anders volledig onbereikbare plek gebracht. Hoewel de natuur hier volledig ingesloten is door bochtend beton, leven er veel wilde diersoorten. In zijn beelden verplaatst hij zich, onder meer met het gebruik van wildcamera’s, naar het perspectief van de dieren en kijkt hoe zij deze kolossale menselijke structuren tussen de planten door observeren. Het Klaverblad onthult zich zo als symbool van de vervlochten grens tussen mens en natuur.
Hoe gaan we om met ons koloniale verleden en de dekolonisatie? Wie mag daar een mening over hebben en is er nog ruimte voor debat hierover? Het zijn de centrale thema’s achter de fotoreeks ‘Disclaimer’ van Björn Comhaire. In zijn zoektocht naar antwoorden, doorkruiste hij Oost- en West-Vlaanderen op zoek naar Kongostraten, -pleinen, -wegen en -lanen. Hij bezocht het AfricaMuseum, bekeek er de traditionele maskers en kreeg een rondleiding door de kelders waar op dat moment een aantal ‘foute’ sculpturen opgeslagen werden die niet meer publiek getoond worden wegens te stigmatiserend. Hij fotografeerde ook de ivoorcontainer van CITES, waar mensen – anoniem – hun ivoor kunnen komen dumpen.
De foto’s uit de reeks tonen hoe moeilijk het nog steeds is om het over de (de)kolonisatie te hebben. Gepolariseerde meningen worden tegenover elkaar geplaatst, verantwoordelijkheden ontkend en paraplu’s opengetrokken. De fotograaf stelt zichzelf en de kijker de vraag of het verbergen van het verleden de juiste oplossing is. Hij laat het aan hen om te beslissen of zij de ‘foute’ beelden, die dat verleden symboliseren, al dan niet willen bekijken. Er is geen foute of juiste keuze.
Bedankt! Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.