Expo

Expo BREEDBEELD Traject #3

30 april 2022 - 8 mei 2022

10u. - 18u.

Zebrastraat

Zebrastraat 32/001

9000 Gent

Acht maanden lang volgden negen fotografen de sessies van BREEDBEELD Traject #3. Onder begeleiding van fotograaf Titus Simoens verfijnden de beeldmakers hun persoonlijke fotografische stijl en ontwikkelden ze hun eigen project. De resultaten van dit parcours werden van 30 april tot 8 mei '22 samengebracht in een groepsexpo in de Zebrastraat in Gent. 

In deze creatieve hotspot kon je de werken van Assia Bert bewonderen die met fotografie het gevoel van thuiskomen in kaart wil brengen en An Devroe die aangetrokken wordt door speelse elementen in het straatbeeld. Terwijl Yentl Gijbels de realiteit probeert te ontvluchten met haar camera, is Bo Vloors op queeste naar de tegenstrijdigheid tussen beeld en realiteit. Alle deelnemers, zowel afgestudeerden in fotografie als autodidacten, slagen erin om hun persoonlijke visies te vertalen naar fysieke beelden. Open voor experiment en klaar om een volgende stap te zetten binnen de wereld van fotografie door elks hun eigen invulling aan het medium te geven. Zo legt Liza Traen de transformatie van man naar dragqueen vastleggen en gaat Karen Eloot in haar geboorteplaats op zoek naar haar roots. Soms kan fotografie ook meditatief zijn, Annemie Van Attenhoven vindt bijvoorbeeld schoonheid op de plek waar ze tot rust komt. Andere fotografen spelen dan weer met metaforen. Karin Cleymaet schakelt textiel in om littekens bespreekbaar te maken en Laure-Anne Iserief gebruikt het menselijke lichaam om verhalen te vertellen. Elk van de deelnemers transformeren de exporuimte van de Zebrastraat om jou mee te nemen in hun leefwereld en de uitdagende zoektocht naar zichzelf en hun subjecten die ze doorheen het traject aflegden.

 

Zebrastraat

In Zebrastraat kan je terecht voor evenementen en vergaderingen, in een bruisende setting van culturele activiteiten en hedendaags wonen omringd door een indrukwekkende kunstcollectie. 
www.zebrastraat.be

Laure-Anne Iserief

Afgeplakt

Als danser en performer is het voor mij als vanzelfsprekend het lichaam te gebruiken om een verhaal te vertellen of een gevoel over te brengen. Het lichaam dat verbonden is met de geest is flexibel, gevoelig en vooral heel kwetsbaar.

Ik zie mijn werk dan ook als een performance van een gevoel in de openbare ruimte, de wereld waarin we leven.

An Devroe

Annotations

De serie Annotations (‘aantekeningen’) focust op grafisch opmerkelijke en speelse elementen in het straatbeeld. De serie is ontstaan vanuit een ontroering voor de manier waarop mensen hun omgeving organiseren of de dingen op hun beloop laten. Achter deze eigenaardigheden schuilt telkens een bedenker, een maker, een mens. Wat is, zal ooit verdwijnen, mogelijk zonder dat iemand er het licht absurde of de potentie van zag.

Liza Traen 

Paulo, Sugar Love and me

In 2019 leerde ik Paulo kennen via een gemeenschappelijke vriend. Ik heb uren naast hem vertoefd tijdens zijn transformatie naar Sugar Love. Het hele gebeuren fascineert me. Ik vind het proces even mooi en soms zelfs mooier dan het resultaat.

Bo Vloors

The (ab)Use of Beauty 

The (ab)Use of Beauty is een werk bestaande uit beeld en tekst. Binnen de visuele context van anderhalf jaar in de Franse Alpen te hebben gewoond, reflecteert Bo Vloors achteraf op het (mis)gebruik van schoonheid. Het werk stelt de beperkte representatie van de werkelijkheid in het fotografische beeld in vraag, waarbij ze haar neergepende vertelling als het ontbrekende beeld aanschouwt.

The (ab)Use of Beauty is tevens het eerste hoofdstuk van een beeld-en-tekst boek in wording.

Karin Cleymaet

patterns

Als kind worstelde ik met machtsstructuren en hun gevolgen. Het werden wonden en later littekens... 

Wat doen littekens met ons en wat doen wij met littekens? Geven we ze aandacht, verzorgen we ze, of verbergen we ze liever? 

Herstellingen van textiel worden een metafoor voor deze littekens. Ik lichtte met doek en gaas die plaatsen in het textiel uit waar herstellingen te zien zijn. Als drager koos ik flinterdun Japans Tengusho-papier: de breekbaarheid, tactiliteit en doorzichtigheid verwijzen naar de huid zelf.

Assia Bert

Thuiskomen

‘Wat is thuiskomen voor jou?’ Deze vraag wordt beantwoord tijdens ontmoetingen van 36u. ’s Avonds arriveer ik, meestal tegen etenstijd. Alsof we samen thuiskomen na een werkdag. Twee nachten later vertrek ik weer. ’s Ochtends, na het ontbijt of een kop koffie. Deze tijdspanne is nodig om nabijheid te creëren. 

De behoefte naar een thuis is een fundamentele antropologische constante. Een intiem thema waaraan iedereen zich kan verbinden. Thuiskomen kent ontelbare vormen. Dit project verzamelt deze diversiteit aan stemmen.

Karen Eloot

Klein België

Moershoofde, Sint-Laureins. Een plaats waar de haan om zes uur ’s ochtends kraait en waar doen een manier van zijn is. 

In dit grensgebied dat ooit de naam Klein België kreeg, is de ruimte tastbaar en het cyclische van de natuur altijd aanwezig. Via fotografie zoek ik verbinding met mijn roots. 

In de straat waar ik opgroeide, zoek ik naar banale maar betekenisvolle fragmenten uit het dagelijks leven. Hoe is het om stevig met de voeten in de poldergrond te staan?

Yentl Gijbels

Vast

Waar het over gaat?

Over loslaten.

Denk ik.

Annemie Van Attenhoven

De brug

Een visueel eerbetoon aan de brug die mensen met elkaar verbindt. 

Een brug is een weg tussen twee zijden van een landschap meestal gescheiden door een leegte. Voorbijgangers bewegen tussen hemel en aarde. Ze zijn onderweg van de ene naar de andere kant: al joggend, op de fiets, op weg naar het werk, op wandel, met de hond, in gedachten verzonken of genietend van het landschap. 

Het is een gebaar van liefde voor de caleidoscopische rijkdom van de brug en het leven errond.